top of page

בניה ירוקה

מה זה בעצם בנייה ירוקה ?
בנייה ירוקה עשויה מחומרים שהם ידידותיים לסביבה והבית חוסך אנרגיה וכך שומר על האוזון. לבית ירוק יש כמה מאפיינים.

מחזור אשפה
פה זה תלוי ברמת הביצוע והמסירות של כל בני הבית. כל אחד ממחזר כמה שהוא יכול וכמה שהוא רוצה. יש כאלה שממחזרים פסולת באמצעות מתקן קומפוסט,

מחזור מים
יש גם מתקנים למחזור מים לשימוש חוזר , או לפחות מים של מזגנים שמשתמשים בהם להשקיית גינה, מים של מקלחות אפשר למחזר שוב – מים אפורים, ויש כאלה שמתקינים משאבות ומשתמשים במים האפורים להדחת המים באסלות. כל פעם שמדיחים את האסלה מבזבזים 9 ליטר מים. כמו כן על מנת למחזר גם את המים ממכונת הכביסה – אפשר להשתמש בסבונים שמתפרקים בקרקע וגם לא פוגעים בצומח.

 

חיסכון באנרגיה
נושא שני הוא מעטפת ירוקה של המבנה, זוהי מעטפת בעלת כושר התנגדות תרמית שמווסתת חום וקור. אם אני ממגן את הבית נגד חום וקור אבזבז פחות חשמל ואנרגיה כדי למזג ולהסיק את הבית. לדוגמא: הבית שאני משתמש במעטפת שלו בבלוקים של איטונג כך אני מבטיח לעצמי מעטפת תרמית עם בידוד גבוה שיכול לחסוך בעלויות החשמל, למזגנים ותנורים. מה גם שאיטונג זה חומר ידידותי לסביבה, כדי לייצר את הצמנט בארץ, שממנו עושים את הבטון, המפעל (נשר מלט) צריך להפעיל תנור ב-1300 מעלות. וזה מאוד פוגע באוזון. איטונג מחממים את התבניות התפחה ל-180 מעלות בלבד, כי הם רק עושים התפחה – מערבבים חול עם סיד וטיפת צמנט ומזה מייצרים את האיטונג. מה שעוד יפה באיטונג זה שאין להם זיהום סביבתי. השאריות של האיטונג – עושים בהם שימוש חוזר והפסולת לא נזרקת. משקל האיטונג קל ולכן נוח וזול יותר לשימוש ולשינוע.

גם שימוש בחלונות עם בידוד טרמי – זכוכית כפולה מונעת גשרי קור, וזכוכית כהה שמונעת מקרני השמש את "אפקט החממה".

שילוב מערכות סולאריות = ניצול השמש ע"י קולטים לחימום מים, לדעתי זה חובה בכל בית בישראל.

לאחרונה יש גם התעניינות להקמת מערכת ליצור חשמל מהשמש = מערכת פוטווולטארית שמיצרת חשמל ירוק.

 

כיווני אוויר
מה עוד ירוק בבית ? למשל ישראל לעומת גרמניה. בגרמניה מייצרים הרבה סקיי לייטים וויטרינות כדי לחמם את הבית על ידי אור השמש. בישראל הפוך – עושים חלונות קטנים והצללה כדי שהשמש לא תגיע לבית ולא תחמם אותו. לפחות מכיוון דרום. ובישראל כשאני מתכנן בית ירוק אם אעשה ויטרינה אעשה אותה לכיוון צפון שלא תהיה שמש ישירה על הבית. וכיווני רוח – בבית ירוק המתכנן לוקח את זה בחשבון, ודואג שיהיה אוורור טבעי וצריך למקם את הבית לפי כיווני הרוח. הבית הספציפי שנצלם בנו אותו בתוך מטע פקאנים. עצי הפקאן יש להם יתרון כי הם מאוד גבוהים, מגיעים ל-40 מטר גובה, ובקיץ יש להם הרבה עלים, בחורף עלי השלכת נושרים, מה שגורם לכך שבימי הקיץ החמים יהיה צל טבעי על הבית, ובחורף תהיה שמש על הבית כי העלים נשרו והעץ ערום. אז יש לנו כאן אלמנט הצללה טבעי ירוק לחלוטין.

כשמשתמשים בגג רעפים בבית ירוק דואגים שחלל הגג יהיה חלל מבודד תרמי. אני יוצק תקרת בטון רגילה מעל הבית ואז נוצר לי חלל משולש של גג הרעפים, החלל הזה יכול לעצור בפנים אויר חם. בחורף אני כולא חום, ובקיץ אדאג לאוורר את הגג כדי שהחום ייפלט החוצה ואז הבית יתקרר. יש שכבת יריעות פולינום לבידוד טרמי,  ורעפי אוורור בגג.

 

שילוב של חומרים טבעיים בבנייה
אלמנט נוסף זה חיפוי אבן – האבן היא חומר טבעי, להשתמש במשאבי טבע טבעיים, וברגע שאני יוצר חיפוי אבן אני יודע שלא השתמשתי בחומר מתועש ומה גם שהאבן מבודדת חום וקור ונותנת לבית מראה כפרי.

 

פרגולה והצללה
מכיוון דרום שמתי פרגולה בבית שעוזרת לעשות הצללה על הבית מפני השמש.

 

מה כוללת בנייה אקולוגית ?
בנייה אקולוגית כוללת שימוש בחומרים מהסביבה הטבעית. לדוגמא: בנייה מבוץ, קש, שימוש במערה טבעית שנמצאת בשטח, שימוש בענפים ועצים בסביבה, ובאבן שנמצאת בסביבה הקרובה, או לבנים שרופות שמייצרים אותן מהאדמה. זאת בנייה אקולוגית.

 

במה היא שונה מבנייה רגילה ?
בבנייה רגילה משתמשים בחומרי בנייה שהם לא נמצאים במקום אלא מביאים אותם לאתר ממקומות אחרים, למשל כשאני קונה בלוקים, מזמין בטון וברזל ורעפים ואלומיניום לאתר, ולא משתמש במה שנמצא סביבי. ולכן, מן הסתם, אין כמעט בתים אקולוגיים בישראל, כי גם קשה מאוד להוציא תו תקן לבית כזה, דרו עמידה בתקן כיבוי אש, קונסטרוקציה וכו'.

 

איך אפשר לשפר את הבנייה ?
כדי לשפר את הבנייה רצוי להשתמש בחומרים שיתרמו לבית שיהיה ירוק. מה הכוונה? לתרום לכך שהבית יהיה חוסך באנרגיה ומגן על הסביבה. לדוגמא: לבני איטונג, שגם בתהליך הייצור של הבלוקים האלה אני יודע שהשתמשתי בחומר שהוא יחסית מגן על האוזון כי תהליך הייצור שלו מאוד ידידותי ונתתי לעצמי פיתרון של התנגדות תרמית גם מחום וגם מקור. וכמובן יתר האלמנטים – הצללה, תכנון הבית לפי כיווני הרוח כדי שבעונות המעבר תהיה לי בריזה בתוך הבית ולא יהיה צורך במזגן.

bottom of page